Dersom man skal investere i en ny nettside, er valg av plattform det første man må ta stilling til. I denne artikkelen ser vi på de mest populære løsningene som finnes i dag, og hva disse innebærer.

 

 

CMS

Det vanligste alternativet til plattform er et tradisjonelt CMS, som står for «content management system». Det er en webplattform som er laget for å enkelt kunne håndtere, dele og tilpasse forskjellig innhold. Eksempelvis kan dette være blogposter, bilder, videoer, nyhetsartikler osv.

 

 

Wordpress

Det finnes forskjellige CMS-løsninger, hvorav Wordpress er den mest kjente og største med en markedsandel på ca. 40 % av alle verdens nettsider. Andre alternativer er Joomla, Drupal og DjangoCMS for å nevne noen.

 

Skjermbilde Wordpress

 

Wordpress er en gjennomført løsning som er meget populær, og kan betraktes som en A4 løsning som passer mange. Grunnen til dens popularitet ligger blant annet i at det er enkelt i bruk (man trenger ikke noen spesiell data-komtetanse), mulig å tilpasse til en viss grad, og at det finnes mange forskjellige såkalte «plugins» som gjør at man kan legge til funksjonalitet. I tillegg har mange bedrifter opparbeidet seg kompetanse på bruk av Wordpress, noe som gjør dette til et attraktivt valg om man allerede er kjent med dette.

 

Wordpress er i utgangspunktet en blogg-løsning som ble laget for at bloggere enkelt skulle kunne sette opp sine blogger uten kompliserte verktøy. Dette er derfor som regel et god valg dersom man i hovedsak ønsker å publisere blogg-lignende innhold, og ikke er avhengig av mye øvrig funksjonalitet.

 

Noen av begrensningene til Wordpress er at det er lite fleksibelt designmessig utenfor de rammene som ligger til grunn. Det betyr at om man ønsker et design som virkelig fanger brukerens oppmerksomhet, så må man som regel velge bruke webutviklere som kan skrive kode. Vedlikeholdet kan også være utfordrende, fordi mye av funksjonaliteten er basert på såkalte plugins. Dette er tredjepartsapplikasjoner som oppdateres og endres regelmessig. Disse endringene fører ofte til utfordringer når nettsiden plutselig får ny kode i bunn, som noen ganger ikke virker overens med eksisterende kode. I tillegg er noe av det som gjør Wordpress så bra at det er raskt og enkelt å bruke. Dette har dog ført til en del sikkerhetshull gjennom historien, fordi man ikke har kontroll på all kode som kommer fra tredjeparter.

 

 

Django CMS

Dersom man har behov som ikke Wordpress kan fylle, vurderer man gjerne i første omgang et mer avansert CMS-system, slik som Django CMS. Django er et rammeverk basert på programmeringsspråket Python, som har mye funksjonalitet samtidig som det er enkelt å bruke. Denne løsningen har også «drag & drop» bygging av sider, på samme måte som andre CMS, samtidig som det gir enormt mange flere muligheter for tilpasninger.

 

Skjermbilde Django CMS

 

 

Vedlikeholdsmessig er dette mer stabilt i produksjon enn for eksempel Wordpress. Sikkerhetsmessig vil dette Django CMS også være et tryggere valg, siden man har full kontroll på alt av oppdateringer og endringer.

 

Nettside fra TIGNE

Dersom man ønsker mer funksjonalitet enn det CMS-systemer kan tilby, så kan en skreddersydd plattform være riktig valg. Den kan inneholde for eksempel kundeportaler, ledende design, integrasjon mot andre systemer i bedriften (ERP, CRM ++), integrasjon mot mobilapp, ol.

 

En skreddersydd plattform består av et såkalt «rammeverk» skrevet i et kodespråk. Vi koder i Python, og bruker et rammeverk kalt Django i våre løsninger. Med verdens mest allsidige og effektive kodespråk i bunn, gir det oss et hav av muligheter for å tilpasse løsningen eksakt til våre klienters behov.

 

Utvidet funksjonalitet betyr heldigvis ikke at det blir mer komplisert for brukeren, snarere tvert imot. Med en skreddersydd plattform som utgangspunkt kan man gjøre ting så enkelt for brukeren som det er behov for.

 

Med denne typen plattform har man derfor alle muligheter som finnes for utvidelse og tilpasning. Vedlikehold og drift er veldig enkelt og plattformen er meget stabil. Sikkerhetsmessig er dette det klart tryggeste valget, da man har full kontroll og oversikt over hele kjeden av grunnkode.

 

Plattformen kan tilpasses alle typer bruk, og skreddersys etter ønske. Det er også mulig å innarbeide en CMS-løsning, dersom man ønsker denne funksjonaliteten, men har spesifikke behov som krever en fri plattform.

 

 

Hva skal man så velge?

Hvilke plattform som kan passe best er i stor grad avhengig av hvilke funksjonalitet som kreves. Vi anbefaler derfor at man setter seg nøye inn i dette før man tar en avgjørelse, fordi det vil ha store følger om man velger en plattform som ikke passer for ønsket bruk.

 

Vi har erfaring i å hjelpe klienter med valg av riktig løsning, og vi hjelper deg gjerne med ditt valg.